Search Engine

Monday, 19 September 2011

Energy Research Department Building in Aachen, Germany / Zaha Hadid

By: admin | June - 23 - 2011

Zaha Hadid Architects new E.ON Energy Research Department building at RWTH University in Aachen emerges from between existing rail tracks, grass and tree slopes and a 4-lane arterial road. Their concept translates the direction and contours of the site as a primary form generator for the building and connects the two arms of the university campus into a larger spacial gesture.
There is a close correlation between the structure and form of the proposal to movement within the building and around it; the natural day light and air flow across the site. The structural and aerodynamic fins along the length of the roof-scape allow for the modulation both of daylight and wind stream air flow over the roof, maximising the provision of natural light and ventilation to all parts of the building interior.
A long integrated landscaped path guides people to the main entrance. From here a central corridor continues inside and becomes a circulation passage interweaving the program and levels. The internal passage divides the programme into two clear bands, one internal practical pocket with laboratories and secondly the enclosing academic band on 2 levels with 5 departments – including a library and meeting rooms facing the train tracks.

No comments:

Post a Comment