Search Engine

Saturday, 19 November 2011

Behnisch architekten: bad aibling, marienplatz

'bad aibling' by behnisch architekten, marienplatz, münchen, germany
image © behnisch architekten münchen
all images and drawings courtesy of behnisch architekten, münchen

to revitalize the historic square of marienplatz, in bad aibling germany, münchen-based behnisch architekten have designed a new town hall. 
located in the center of the city the new structure will be erected on the cellar level respecting the existing foundations and supply network. 
the new building will accommodate public functions such as civic services, administrative offices, a public library and an event space for weddings. 
the visitor's entrance leads into an atrium with a light refracting wall which rises to the height of the glass ceiling as an architectural feature. 
the ground floor level will house several shops and cafe's to promote activity and gatherings after business hours. 

atrium with reflective glass wall
image © behnisch architekte münchen

site plan
image © behnisch architekten, münchen

image © behnisch architekten, münchen

drawing of existing foundation
image © behnisch architekten, münchen

project info:

client: stadt bad aibling
architect: behnisch architekten, münchen
planning + construction: 2009 - 2012
area: 4, 300 square meters
volume: 15, 000 cubic meters

BIG architects + off architecture: paris parc

'paris parc' by BIG architects + off architecture, paris, france
all images courtesy BIG architects

danish practice BIG architects and paris-based firm off architecture have collaborated to create the first place proposal 'paris parc', 
a multidisciplinary research center for the university of jussieu in paris, france. the 15,000 square meter facility dedicated to 
science and medicine will be placed between jean nouvel's institut du monde arabe and a park within the campus. strengthening the 
international appeal of the school, the building will unify scholars and the business community creating physical connections as well
as visual integration within the urban context.

front elevation

the exterior faces of the volume incline and indent to respond to the adjacent structures, opening views towards the 
landmark buildings, green spaces and optimizing natural daylight within the interior. a glass enclosed atrium mimicking 
the form of a canyon allows upper level laboratories and offices to have unobstructed sight lines between work areas.
a cascade of informal meeting spaces lead visitors to the roof terrace with panoramic views of the city skyline. oriented on 
axis with the cathedral notre dame du haut, large glass walls offer an iconic perspective while they similarly reflect the 
surrounding environment.

central canyon

'as a form of urban experiment the paris parc is the imprint of the pressures of its urban context. wedged into a
super dense context - in terms of space, public flows and architectural history - the parc is conceived as a chain
of reactions to the various external and internal forces acting upon it. inflated to allow daylight and air to enter
into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories,
lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the
spectacular view of the paris skyline and the notre dame to the parisians.'
 - bjarke ingels, founder, BIG

central canyon

laboratory overlooking the atrium

interior space

roof terrace

at night

(left) site outline
(right) extruded volume

facade responds to jean nouvel's building and adjacent structures

(left) outward views diagram
(right) reflected skyline within facade diagram

points of entry

(left) outdoor circulation diagram
(right) interior circulation diagram

(left) indoor public spaces diagram
(right) outdoor public spaces diagram

project info:

project: paris parc
type: competition
client: upmc university
size: 15.000 m2
location: paris, france
status: 1. prize

partners-in-charge: bjarke ingels, andreas klok pedersen
project leader: daniel sundlin
architect: gabrielle nadeau
team: camille crepin, edouard boisse, tiina liisa juuti, alexandre

partners-in-charge: manal rachdi, tanguy vermet, ute rinnebach
project leader: daniel colin, antonio rovira
team: akram rachdi, olfa kamoon

Studio RHE: lido mar

'lido mar' by studio RHE, tivat, montenegro
image © manuel vazquez
all images courtesy of studio RHE

studio RHE a london-based firm has recently completed 'lido mar', in tivat, montenegro. the new marina development is built 
on an former yugoslavian navy submarine dry dock at porto montenegro. the structure features a grand bronze sculpture 
which sits upon an 80 meter long infinity pool to reveal the detailed geometric mosaic below. tall palm trees and seating 
are located around the edges of the deck to provide shade and landscaping against the expansive views of kotor bay. 
a reflective and illuminated sculpture by spanish artist jaume plensa sits and looks out to the sea beyond offsetting the plan's symmetry.
using water as the driving element in the design, the 4 meter high glass doors which separate interior and exterior environments 
allowing the sea breeze to naturally vent and cool the building. the streamlined linear form takes qualities from the 
super yachts which surround the perimeter of the club. the white and timber clad facades create a sense of movement and repetition 
within the space leading you to the observation levels with vistas of the adriatic coast. a stepped profile sail above the 
building gesturing the strong connection to voyage and travel within this exotic mediterranean town.

streamlined structure
image © manuel vazquez

outdoor seating with new landscaped site
image © manuel vazquez

outdoor space with layered overhang
image © manuel vazquez

entrance to club with reflective club 
image © manuel vazquez

(left) open deck and glass doors(right) undulating staircase
image © manuel vazquez

(left) timber canopy(right) staircase
image © manuel vazquez

terrace view of grounds
image © manuel vazquez

timber line the interior and exterior materials
image © manuel vazquez

pivoting glass doors
image © manuel vazquez

illuminated patio
image © manuel vazquez

cabans at dusk
image © manuel vazquez

sculpture overlooking the bay
image © manuel vazquez

framed sculptural vista
image © manuel vazquez

project info:

design: studio RHE
main contractor: cijevna komerc d.o.o. podgorica
structural engineer: glanville consultants
services design: cd international
pool consultant: aquascapes uk
structural steel: reid steel
architectural metal: midas technologies
sculpture: 8 possibilities by jaume plensa
photography: manuel vazquez

Foster + partners: mclaren production centre

'mclaren production center' by foster + partners, surrey, england
image © mclaren
all images courtesy of foster + partners

london-based architecture firm foster + partners have officially completed the mclaren production center, the second building designed for the company 
located by the rural fringe of london. the 34,5000 square meter facility will contain all future mclaren road vehicles. the assembly plant is a state-of-the-art production space which is connected to the existing technology center via an underground walkway which exhibits interactive installations. 
both buildings share a common language in architectural details and materials with aluminum cladding tubes and a circular glass drum 
mimicked beneath the overhang of the roof canopy.

the new structure is designed for efficiency and sustainability. the lower levels use the excavated soil from the site to conceal itself from the nearby 
road carving itself into the landscape. the roof collects rainwater and has the ability to have photovoltaic panels integrated in the future. 
the space is flexible in comparison to other modern manufacturing facilities with a wide span between columns and ceramic flooring. 
acting more like an operation theater than a factory, the linear organization follows the flow of the production line showcasing the technology
of the plant and the system of networks where the components are delivered, assembled, painted, tested and finally detailed.

carved facility into landscape
image © mclaren

the site will be the location of the recently-launched MP4-12C high-performance sports car, house all activities related to the 
manufacturing of the vehicle. built for speed the facility will be able to produce and build the product in 5 days at peak performance 
with a new car joining the line every 45 minutes. leading to a creation of a large number of skilled manufacturing jobs in the community.

assembly station
image © nigel young

'the mclaren production centre is a further leap forward in the evolution of industrial buildings, both socially and in terms of working
conditions and technologically in its flexibility and the sophistication of its services integration. the scale and grandeur of the main hall
is a fitting complement to the purity of the mclaren cars, which will emerge from its production line.'  

- lord foster, founder and chairman, foster + partners -

assembly line
image © nigel young

production floor
image © nigel young

MP4-12C high performance sports car
image © nigel young

car frame being assmbled
image © nigel young

appliation of body to frame
image © nigel young

final inspection of MP4-12C
image © nigel young

final manufactured product
image © nigel young

site plan
image © foster + partners

image © foster + partners

image © foster + partners

image © foster + partners

elevation / section
image © foster + partners

image © foster + partners

image © foster + partners

project info:

dates: 2009-2011
foster + parnters team: norman foster, david nelson, nigel dancey,
iwan jones, dominik hauser, nina linde, chris johnstone, kathleen mark, nicholas papas
client: mclaren group
structural + civil geothermic, fire, acoustics, CDM: buro happold
services and environmental consultant: PHA consult
landscape architect planning consultant: terence o’rourke
quantity surveyor: gardiner + thebold
gross area: 34, 500 square meters
external plant area: 620 square meters
building height: 6.6 meters
building length: 200 meters
building width: 100 meters
length of tunnel: 100 meters
number of levels: 2